Yoga sutra’s 2.0: een huwelijk gedoemd te mislukken of… zij leefden nog lang en gelukkig? #1

    In deze serie “Yoga sutra’s 2.0: een huwelijk gedoemd te mislukken of… zij leefden nog lang en gelukkig?” neem ik je mee door de verschillende sutra’s, yogafilosofie zoals opgetekend door Patanjali

Mind-full-or-mindfulMijn vorige blog was een introductie. In dit blog deel ik mijn visie op de 2e sutra: “Yoga is de beheersing van de gedachtengolven in de geest”.

Dat yoga een systeem is met asana’s, ofwel houdingen, is gedeeltelijk waar. Yoga in de breedste zin van het woord omvat zoveel meer dan alleen een systeem van lichamelijke houdingen. Wat er dan verder allemaal bij komt kijken? Nou euh, heb je even? Er is oneindig veel te vertellen over yoga. Ik ben blij (zowel voor jullie als voor mij) dat ik geen poging hoef te doen het allemaal zelf te formuleren; Patanjali heeft een tijdje geleden godzijdank het voortouw genomen en alles opgeschreven. En nu dan maar kijken hoe we al die wijsheid gaan toepassen in deze tijd…

Klinkt eenvoudig

Laten we bij het begin beginnen:

Hoofdstuk 1: Yoga en haar doelstellingen

Ik lees de eerste 2 sutra’s nog eens door en besef dat dit eigenlijk al genoeg is om een boek mee vol te filosoferen. O heer, help mij het kort en overzichtelijk te houden (wederom, zowel voor jullie als voor mij). Daar komen ze dan, de eerste 2:

  • Dit is het begin van de instructie in yoga (ha, so far so good!)
  • Yoga is de beheersing van de gedachtengolven in de geest

 

Oké, sutra 1 behoeft verder geen gefilosofeer of uitleg, daar kom ik makkelijk mee weg. Laten we kijken naar nummer 2: “Yoga is de beheersing van de gedachtengolven in de geest”.  Het zinnetje klinkt in eerste instantie aannemelijk en daarmee verraderlijk eenvoudig. Je zou dit al lezende snel voor waar aan kunnen nemen zonder te beseffen hoeveel voeten alleen dit ene regeltje al in de aarde heeft. Want ik weet niet hoe het met jullie is maar ik betrap mij er in de hectiek van het dagelijks leven regelmatig (lees: héél vaak) op dat ik me heb laten meeslepen door gedachten, meningen en emoties. Ja, tijdens mijn ochtendritueel van de 5 Tibetaanse riten gevolgd door meditatie, en waarachtig ook tijdens het geven van mijn yogalessen, ervaar ik regelmatig die korte en toch oneindige momenten van stilte tussen het lawaai door. Momenten van thuiskomen, van volledige rust en balans. Van een intens volle leegte. Van oneindige ruimte. Ik, jij, alles. Ik doe niet, ik ben. En de energie stroomt. “JA!”, hoor ik mezelf denken, “dit is het, ik ben er weer”. En weg is het. Want “JA, dit is het, ik ben er weer” is, moet ik helaas vaststellen, een “onbeheerste gedachtengolf van de geest”. Weg beheersing, dus weg yoga. Toch?

Mallemolen

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de rest van de dag, de tijd dat ik meedraai in die dagelijkse mallemolen. Kinderen wekken, schooltassen, gymtassen, lunchtrommels inpakken. “Kom op, toe nou, zo komen we te laat..!” Administratie, afspraken, agenda’s bijwerken, weekschema’s maken, opvoeden, communiceren, druk verkeer, ouderparticipatie, boodschappen, to-do-lijsten… met als klap op de vuurpijl de oneindige mogelijkheden van onophoudelijke communicatie en oeverloos delen via social media en whatsapp.

Social media

Ik heb mij lang verre gehouden van platforms als Facebook. Ik stuitte in mezelf op veel weerstand tegen de manier waarop mensen, in mijn ogen, geobsedeerd en als gehypnotiseerd volledig in beslag worden genomen door het staren naar laptops, smartphones, I-pads etc. Bovendien benauwde het idee van altijd bereikbaar zijn mij enorm. Uit het runnen van een yogastudio vloeit echter de behoefte voort om mensen op de hoogte te houden van informatie en nieuws met betrekking tot de lessen, de retreats en yoga in het algemeen. Bovendien voel ik, net als ieder mens, ook een diep verlangen om mezelf te verbinden met anderen. Om in contact te zijn.

Zodra mijn Facebookaccount een feit was, werd ook ik geconfronteerd met de verslavende werking ervan. Met de drang steeds te willen kijken of er nog iets nieuws is gebeurd. Met de tijd die zo maar aan je voorbijgaat terwijl je hoofd onbewust onophoudelijk blootstaat aan niet te beheersen gedachtegolven die je via het scherm aan je laat opdringen (waarmee ik overigens geen oordeel vel over de kwaliteit van de geplaatste posts, als wel over de kwantiteit ervan). Zelden eindigde ik zo’n Facebook-sessie met een voldaan gevoel. Sterker nog, ik vroeg mij vaak af waar ik nou eigenlijk naar op zoek was en werd overspoeld door een soort ‘verloren’ gevoel. Dit moest anders, besloot ik.

Meer dan één waarheid

Om jullie gerust te stellen; naast bovenvermelde waarheid, geldt voor mij ook een andere waarheid. Het dagelijks bezig zijn met yoga, meditatie en mindfulness werpt ontegenzeggelijk zijn vruchten af. De momenten van stilte, rust en balans en het gevoel van thuis ZIJN, zijn langer geworden. Oefening baart daadwerkelijk kunst in deze. En de onderliggende, diepe rust en zieleblijheid die daarmee gepaard gaan, blijven steeds meer voelbaar aanwezig. Ik ben me ook sneller bewust van momenten (periodes) waarop ik mij laat meeslepen door de waan van de dag, waarna ik het contact met mezelf en het moment kan herstellen.

Wat is waar? 

Yoga is de beheersing van de gedachtengolven in de geest. Hmmm… die onophoudelijke staat van zijn is voor mij vooralsnog een leuk doel om naartoe te werken. Bovendien, is het wel de bedoeling om onophoudelijk in deze staat van zijn te verkeren? Is meditatie niet vooral een middel om waar te nemen wat er is? Dus ook wat er zich in dat brein afspeelt? En om daar dan van een afstandje naar te kijken zonder je erdoor te laten meeslepen? En om, wanneer je merkt dat je je toch even hebt laten meeslepen (wat onherroepelijk vaker gebeurt dan je lief is), daar vervolgens geen oordeel over te hebben? Is het niet zo dat we dat brein niet voor niets hebben gekregen? Dat gedachten een middel kunnen zijn om bewustwording te bereiken? Dat de kunst bestaat uit het inzetten van het brein als middel om het doel, Bewust Zijn of, zo je wilt, Verlichting te bereiken? Is dat dan misschien wat er bedoeld wordt met “Yoga is de beheersing van de gedachtengolven in de geest”?

 

Weet jij het? En wil je me erover vertellen? Of weet je het ook niet maar wil je er wel iets over kwijt? Iets delen? Een vraag stellen? Feedback geven? Aarzel niet. Doen! Ik zie je reactie met veel plezier tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.